Marc van Hasselt

Marc van Hasselt is mede-oprichter van Novitas. Hij is historicus, gespecialiseerd in de middeleeuwen. Na zijn studie heeft hij enige jaren gewerkt in Museumpark Archeon, waar hij Joerie heeft leren kennen. Samen hebben zij daar projecten gecoördineerd en evenementen georganiseerd, waarop het idee ontstond om een eigen onderneming te beginnen. Dat werd Novitas! Zijn favoriete project is Bunker 83, de escape room van het Nationaal Militair Museum. 

Marc gelooft dat cultuur mensen helpt empathischer en gelukkiger te worden. Daar hebben zij wel hulp bij nodig - gewoon een mooi object of gebouw zien is niet genoeg, je moet het verhaal dat erbij hoort willen begrijpen. Mensen leren op een natuurlijk manier via spel, zoals Johan Huizinga al in 1939 beschreef in Homo Ludens. Voor kinderen maar ook volwassenen is het leuker om iets op een speelse manier te leren, waarbij je best wel zware onderwerpen begrijpelijk kan maken. Zoals een 12-jarige deelnemer aan een workshop het ooit omschreef: “Dus jullie maken eigenlijk gewoon saaie dingen, leuk?”

Bunker 83 was een groot project voor Novitas. Het Nationaal Militair Museum wilde een escape room voor jongeren, waar een hele schoolklas in past! Die hebben wij ontworpen en zijn betrokken geweest bij de realisatie en bouw. Ook daarna hebben wij de exploitatie ervan op ons genomen, we blijven op die manier graag betrokken. Het is een succes te noemen, niet alleen scholen maar ook bedrijven en particulieren vinden het een leuke, maar ook leerzame ervaring!